Turbulens på Svenska Balettskolan
JOURNALIST/KÄLLA
www.gp.se
FOTOGRAF
www.gp.se

Turbulens på Svenska Balettskolan

NÖJESARTIKLAR Rektorn: "Det är att likna vid en krissituation".

Upprörda elever brast i gråt efter beskedet. Alicia Vikanders danslärare Hector Almarales Gomez är en av två populära pedagoger på Svenska Balettskolan som nu omplaceras.I fredags informerades medarbetarna på Svenska Balettskolan i Göteborg om att två av skolans totalt sex danspedagoger får sluta. Beskedet gäller två verkliga veteraner: balettlärarna Hector Almarales Gomez, som under sina sjutton år på skolan bland annat haft den blivande Oscarsvinnaren Alicia Vikander som elev, och Janos Misurak, tidigare biträdande dansledare på skolan."Vi har lyft skolans standard"

– Vi har lyft skolans standard. Vi förväntar oss inte blommor eller diplom, men det här… säger Hector Almarales Gomez.Han har sin bakgrund som dansare i Kubas nationalbalett under ledning av världsstjärnan Alicia Alonso. Under sin aktiva tid turnerade han över hela världen, och uppträde bland annat på Bolsjoj teatern, Kirov och Metropolitan opera house i New York. Nu ska han omplaceras inom Göteborgs kommun, vilket kan bli svårt med tanke på hans specifika kompetens.– Han kan komma att bli erbjuden arbete med annat än dans, men det sköter vår HR-avdelning. Inom Göteborgs stad gäller anställningstrygghet men inte befattningstrygghet. Det är tråkigt, men tyvärr också så som verkligheten ser ut, säger Niklas Helleren, sedan ett år tillbaka rektor på Svenska Balettskolan.

"En jätteförlust för oss"

Hans förklaring till nerdragningarna är att det i nuläget finns en "överkapacitet när det gäller lärare i balettämnet." Fyra danspedagoger blir kvar, två av dem med dubbelkompetens i balett och modern dans respektive scenisk folkdans.  – Vi har följt LAS-reglerna och förhandlat med facket. Alla våra pedagoger är väldigt kompetenta, med bra karriärer och gedigen utbildning. För vår del är det här en jätteförlust, men vi ser att vi kan bedriva utbildning med bibehållen kvalité även när vi förlorar de här pedagogerna, säger Niklas Helleren.När eleverna i årskurs fyra och fem fick reda på att deras omtyckta danslärare nu tvingas sluta väckte det starka reaktioner. Kalabalik uppstod, de unga dansarna var påtagligt både oroliga och ledsna.– Det går att likna vid en krissituation, säger rektorn vars plan var att informera skolans elever och föräldrar först på måndagen. – Nu blev det inte som vi hade planerat och då fick vi hantera det. Skolan är en liten enhet där alla känner alla. Vi är som en liten familj och nu förlorar vi två familjemedlemmar. Det är tufft, och det är ingen som tycker att det här är roligt för någon.

"Vad är planen?"

Jacob Lagercranz är ordförande i föräldraföreningen på Svenska Balettskolan.– Man kan ju undra varför det är just de här två väldigt omtyckta, välmeriterade lärarna som jobbat så mycket internationellt som får gå, säger han och fortsätter:– Från föräldrahåll vill vi gärna veta: Vad är planen? Om skolan ska behålla sin spetskompetens så underlättas det knappast av att de drar ner 30 procent på lärarna.Enligt föräldraföreningen är skolan underfinansierad och har strukturella problem, till följd av flera täta rektorsbyten. Föreningen ser gärna att det satsas lika stora resurser på eleverna i Göteborg som på likvärdiga förberedande dansutbildningar i Piteå och Stockholm.

"De två bästa lärarna får gå"

När GP på lördagen träffade fyra av skolans elever i danslokalerna vid Selma Lageröfs torg var de fortfarande arga och upprörda. Ingen av dem ville uppge sitt namn, eftersom de ska gå kvar på skolan.– Många av oss började gråta, blev ledsna och besvikna. Det är de två bästa lärarna på skolan som får gå. De vi ser upp till mest får sparken, säger en.– Det är absurt och orättvist, menar en annan.Eleverna funderar nu på att starta en namninsamling för att få ha sina danspedagoger kvar:– Vi kommer att göra det som krävs, allt som står i vår makt, för att behålla dem.

Lägre ersättning per elev

Att färre utbildade svenska dansare ansågs kompetenta nog att platsa på operabaletterna i Stockholm och Göteborg ledde 2011 till att dansarutbildningen införde en ny förordning. För Svenska Balettskolan i Hisings Backa innebar det rent konkret att en ny, hårdare rekrytering infördes. Antalet elever på skolan har sedan dess krympt från 140 till 66. – Att ha betydligt färre elever med samma personalbemanning är ingen hållbar situation, säger rektor Niklas Helleren.Skolans ekonomiska ramar står också i begrepp att ändras, och kommunen kommer enligt rektorn 2017 att betala ut en lägre ersättning per elev än tidigare. 

FAKTA: 

Svenska balettskolan är: en förberedande yrkesutbildning för dansare, i kommunal regi, med elever i årskurs 4-9.

Ligger: vid Selma Lagerföfs torg i Hisings Backa.

Startades: 1993.

Rekrytering: tar emot elever från hela Västsverige. 

Kompetens: 

Färdighetsproven sköts av Skolverket tillsammans med en av verket utsedd internationell jury. Förutom de vanliga teoretiska skolämnena, tränar eleverna främst klassisk balett, men även modern nutida dans, scenisk folkdans, scenisk gestaltning (drama), akrobatik och jazz.