Talking, Walking & Mutual Mobility
JOURNALIST/KÄLLA
Miguel H
FOTOGRAF
Fotograf okänd - Balettakademien

Talking, Walking & Mutual Mobility är en dansföreställning av studenterna från yrkesdansarlinjen på Balettakademien i Stockholm.

Balettakademin Scen 4, Stockholm

På studio 4 där så många danselever på Balettakademin genom åren har uppträtt fick jag nöjet att lördagen den 9:e april avnjuta deras egna verk. Det ligger något speciellt över att se det första verken från danselever och få en känsla av hur eleverna kommer att utvecklas som dansare och koreografer.

Det var några verk som fastnade på minnet, då tänker jag specifikt på verket om OCD. När jag ser en föreställning, speciellt av elever, saknar jag en historia, en sammanhängande berättelse. I verket OCD så fick jag äntligen en historia. Dansaren lyckades med en stark närvaro och inlevelse förmedla, både via tal och dans, en gripande personlig historia om hur OCD kan drabba en människas kärleksrelation.

Ska man se ett modernt verk så föredrar jag den intima känslan en liten scen som studio 4. En stor scen erbjuder många människor möjligheten att uppleva en och samma föreställning, men vad som kan ske är att relationen mellan dansare och publik försvinner. Det skulle varit intressant att se hur verken i föreställningen hade gjort sig på en stor scen, hade känslan hos dansarna forfarande förmedlats åskådarna.

Både årskurs ett och två uppvisade en hel del potential och det kommer att bli intressant att följa deras dansbana det närmaste åren. Det är intressant att se dansarna som elever och sedan få följa deras karriär som yrkesdansare. Ser fram emot att se vart dom är om en, två år. Forsätter dom i den här takten så kommer det finns ett par riktigt bra dansare som kommer att ta examen från Balettakademin.