Nötknäpparen
JOURNALIST/KÄLLA
Blixten & Co
FOTOGRAF
Blixten & Co

Fredrik Benke Rydmans

NÖTKNÄPPAREN

Efter supersuccén med Svansjön som setts av 250 000 personer över hela Europa är koreografen Fredrik Benke Rydman, tidigare medlem i dansgruppen Bounce, tillbaka med en ny tolkning av en riktig dansklassiker - Nötknäpparen. Premiären blir på Dansens Hus i Stockholm den 8 september.

Den lilla flickan Clara har lämnats ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett rikt, främmande land. I Fredrik Rydmans version av den klassiska baletten Nötknäpparen möter Clara en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r'n'b i hörlurarna och en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man. Samtidigt berättar en bloggare allt vi vill och inte vill veta om föreställningen. Med breaking, hiphop, balett och en spektakulär scenshow till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med Tjajkovskijs musik förs publiken med i en otrolig saga. Ibland skrämmande lik verkligheten...

Föreställningen passar hela familjen, från 5 år.

Längd cirka 90 minuter.

Idé och koreografi: Fredrik Rydman

Scenografi: Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander

Ljusdesign: Tobias Hallgren

Kostym: Lehna Edwall Velander

Mask & peruk: Katrin Wahlberg

Video: Andreas Skärberg och David Nordström

Musik: Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo.

Dansare: Lisa Arnold, Anton Borgström, Pauline Eddeborn, Lizzie Goough, Jonna Hökengren, Hanna Jansson, Daniel Koivunen, Ellen Lindblad, Robin Tumtum Peters, Jens Jeffry Trinidad. Fler tillkommer.