Mats Ek dansar på Festival
JOURNALIST/KÄLLA
Anna Ångström
FOTOGRAF
Lesley Leslie-Spinks

Professionella dansare går i pension vid 40 plus, men alltfler väljer att dansa vidare. Och befolkningen i väst blir allt äldre. På den internationella festivalen Forever Dance, som arrangeras i Malmö den 26 september till 2 oktober av Skånes dansteater, ges perspektiv på frågor om dans och åldrande med föreställningar, seminarier och workshops.

Mats Ek och Ana Laguna framför duetterna ”Memory” och ”Potatis”. Från Sadler’s Wells i London kommer Elders Project med pensionerade stjärndansare och Company of Elders med amatördansare över 60 år.

Det blir även Sverigepremiär för Berlinbaserade Dance on, en grupp med proffsdansare över 40 som är byggd lite enligt modell Nederlands Dans Theaters numera avsomnade seniorkompani.

Nyligen kom för övrigt beskedet att koreografen och dansaren Charlotta Öfverholm och hennes kompani Jus de la vie har fått pengar för att delta i det EU-stödda projektet ”Dance On Dream On”. Hon ska bilda ett kompani för dansare över 45, Age on stage, som ska samarbeta i ett internationellt nätverk år 2016–2018. Där ingår bland annat Sadler's Wells i London och Dance on i Berlin. Tanken är att några av uppsättningarna som nätverket gör ska visas på Dansens hus i Stockholm.