David Fowkus Rigo
JOURNALIST/KÄLLA
Karin Hellqvist
FOTOGRAF
Chatnapa Rasrisut

David "Fowkus" Rigo började sin danskarriär i smyg och har sedan dess lyckats kamma en guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen Juste Debout Scandinavia. Han är med i ett Crew som kallar sig G-style och undervisar på flera skolor runt om i Sverige. 5678.se har utsatt honom för frågorna i Dansliv och får bland annat reda på vad det var för olycka som fick honom att halka in på just dansstilen popping! 

Hur startade allt? Första kärleken till dansen? När? Var? Hur?

Allt började med en DVD-skiva som hette “Bounce, Live på Nalen”. Jag tittade säkert på den skivan några miljoner gånger och försökte härma alla steg. Detta var i samband med att jag ville imponera inför nians bal och att “Floorfiller” gick på TV. På den tiden tog jag Bugg-klasser i smyg och började en Streetdance-kurs på Danscenter i Stockholm. Utan att veta om det hade jag börjat på Streetdance Locking för Funky Asparagus istället för Streetdance Hiphop som stod i kursboken. Jag tyckte om stilen och stannade kvar.

Termin nummer två provade jag även på Breaking för Bboy Freeze men var tvungen att sluta dansa ett tag, även Lockingen fick stå på paus, då jag bröt benet under en fotbollsmatch. När jag kom tillbaka efter dryga 7 månader så vågade jag inte ta Locking-kursen eller Breaking-kursen igen då alla hade blivit så mycket bättre. Därmed beslutade jag mig att byta stil till Popping för Razzle Dazzle. Popping blev och är min huvudstil än idag.  

Hur underhåller du maskineriet? Hur mår kroppen? Kost? Träning? Rehab? Behandlingar?

Jag är nog den dansare som äter mest skräpmat av dem alla. Dock mår jag superb och går varken upp eller ner i vikt. Jag kan sluka i mig en Pasta Frutti di Mare som förrätt, två pizzor som huvudmål och en hamburgare som efterrätt utan att någonting märkvärdigt händer.

Jag har till och från drabbats av småskador i form av slitage och överbelastning. Men jag har lärt mig att jobba runt det genom att vila smart (tränat andra muskelgrupper eller koncept). Jag lägger extra mycket fokus på uppvärmning kring knän och fotleder då det var de kroppsdelarna som drabbades mest.

I dagens läge är jag skadefri (knock on wood) och jag dansar varje dag. Dansen blir min träning. 

Berätta om ”The Job” Ditt bästa, mest minnesvärda/betydelsefulla dansjobb? Ditt sämsta minne från ett dansjobb?

Efter en del usla och underbetalda dansjobb så fick jag äntligen en rad bra jobb som jag verkligen trivs med idag. “The Job” för mig är att undervisa.  Det är det jag tycker om och jag fick äntligen visa för de som inte trodde på att man kunde leva på dansen, att man faktiskt kan det om man verkligen engagerar sig och jobbar flitigt.

Den positiva vändpunkten för mig var nog år 2013. Det var året som jag vann Streetstar Juste Debout Scandinavia, började Åsa Folkhögskola och kom in i det internationella crewet G-style. Då var jag redan lärare på House of Shapes.

I dagens läge är jag danspedagog på nästan alla dansskolor i Stockholm, samt huvudlärare i Popping på Åsa Folkhögskola. Jag är även dans-coach på Megashop och försöker bygga upp Popping-scenen igen tillsammans med min partner Reezn i teamet Reezn2Fowkus.   

Vilka 5 egenskaper tycker du är absolut viktigast för en dansare att ha?

1)    Disciplin och Tålamod. Dessa två punkter går lite hand i hand för mig. Det finns inga genvägar till att lyckas, man måste bara träna om och om igen. Det är bra om man lär sig krypa först innan man springer.

2)    Öppet sinne. Det är viktigt för dansare att vara jordnära och lära sig från allt och alla, för alla har mycket att ge om man är villig att se. Allt handlar om att ha rätt inställning.

3)    Motivation: Motivationsbrist är något som drabbar nästan alla dansare. Det gäller bara att hitta tillbaka till svaret kring frågan om varför man började dansa från första början.

4)    Veta sitt eget värde. Många dansare gör en del underbetalda jobb bara för att synas. Dansare behöver veta att de är värda mer och behöver mer betalt då det är flera timmars träning bakom varje jobb.

5)    Lojalitet: Kom alltid ihåg vilka som hjälpte dig till den punkt du är på idag. 

Utbildning/Klasser/Freestyle Var hämtar du inspiration?

Åsa Folkhögskola är min enda utbildning. Streetdance 5-style och House One-style med Martin Ferretti.
Jag hämtar min inspiration från världen i stort men framförallt mina danslärare (har haft många), mitt G-style crew med mentor Slick Dogg, mina elever, mina föräldrar, mina vänner runtomkring mig.

Top 3 låtar att dansa/koreografera till?

One Nation Under A Groove – Funkadelic

The Mexican – Babe Ruth

Fan Jah – Bird Thongchai McIntyre