Dansskola hotas med miljonvite
JOURNALIST/KÄLLA
Di, Felicia Åkerman
FOTOGRAF
TT

.

Malmö Dansakademi kommer inte undan ångerrätten. Nu hotar Marknadsdomstolen med vite på 1 miljon kronor om dansskolan inte börjar informera sina kunder om hur de ska göra om de ångrar sitt köp. Malmö Dansskola hotas med vite på 1 miljon kronor om de inte informerar kunderna om ångerrätten innan de sluter ett avtal. Det framgår av en dom från Marknadsdomstolen på måndagen.

Enligt lagen som reglerar distansavtal, till exempel köp över internet, måste kunder informeras om sin ångerrätt innan avtalet sluts. Bolaget är också skyldigt att informera om villkoren för ångerrätten och hur kunderna använder sig av den.

Dansskolan har tidigare hävdat att deras kurser är kultur- och fritidsaktiviteter och därmed inte ska omfattas av ångerrätten. Men enligt Konsumentombudsmannen gäller undantagen bara för enskilda kultur- och idrottsevenemang. De terminslånga danskurserna skulle därmed inte omfattas.

Hade dansskolan kunnat anföra omständigheter som skulle innebära att ångerrätten skulle få oproportionerliga ekonomiska konsekvenser för bolaget skulle det kanske slutat annorlunda. Men bolaget gjorde inte det och nu går Marknadsdomstolen alltså på Konsumentombudsmannens linje.

Dansakademin kommer också få ersätta Konsumentombudsmannens rättegångskostnader på 35.000 kronor plus ränta.

felicia.akerman@di.se