4 Definitions of life
JOURNALIST/KÄLLA
Miguel Hanberg
FOTOGRAF
Diana Castro

4 Definitions of Life

.

.

4 Definitions Of Life är en dansföreställning av och med SALTO Dance Company (Elsa Sjögren och Susanna Sterner Jendi), Rebecca Björling och Maria Lindholm

Alias Teatern - Odenplan.

I en avskalad liten teater med väggar täckta av naken sten och sliten tegel tog dansarna med publiken på en personlig resa.

Ett stycke som handlar om att förmedla känsla. Känslor av melankoli, förlorad sorg och individens existens. Vad är det inom modern dans som så ofta tilltalar det mörkare aspekterna av det mänskliga känsloregistret? Föreställningen blir en resa genom några individers minnen. Minnen av vad det är att förlora någon och hur ensamheten påverkar oss på olika sätt.

Genom större delen av föreställningen berättas historierna av duetter mellan olika dansare. Något som tidigt slår en är det olika skolorna inom modern dans som det olika dansarna tillhör. Där rörelserna berättar om en samhörighet mellan dansarna som sträcker sig förbi koreografierna.

När en föreställning endast sätts upp ett fåtal gånger så får dansarna sällan möjlighet att arbeta igenom alla små detaljer i en koreografi. Till en modernt stycke kan det däremot vara till en fördel. I en föreställning om det flyktiga så kan liten miss förhöja upplevelsen. Den missen kommer inte att ske på nästa föreställning och är det inte det som en föreställning om flyktiga minnen och känslor handlar om?

Ljussättningen var intressant och det var alldeles för länge sedan man såg skuggspel presenteras på det enkla med kraftfulla sätt som gjordes den kvällen. Det visades hur en föreställningen inte behöver ha komplicerade ljusshower eller dräktbyten för att ge effekt. Att med enkla medel som en spotlight på rätt plats och en lek med ljus och mörker skapa kraftfulla effekter.

Inledningen kunde ha gjorts på ett annat sätt och det hade varit intressant att se en tydligare röd tråd mellan varje nummer. Det hade varit intressant att se hur föreställningen hade sett ut med en koreograf istället för fyra olika.

I slutändan så var det intressant modernt stycke som berörde.